Kuinka kotimaisia Made in Finland Shopin tuotteet ovat ja miten varmistamme sen?

Nimestäkin voi jo päätellä, että myymme vain ja ainoastaan Suomessa valmistettuja tuotteita, mutta kuinka suomalaisia ne ovat? Tätä pohdimme pitkään, kun olimme perustamassa Made in Finland Shopia. Kuinka määritellä kotimainen? Miten kotimainen tuotteen pitää olla?

Lähdimme liikkeelle omilla kokemuksilla huonekalujen valmistuksesta. Jotkut materiaalit eivät vain yksinkertaisesti kasva suomessa (esim. saarni ja tammi teollisessa mittakaavassa). Todella harva tuote on 100 % kotimainen. Siksi meidän piti miettiä, että kuinka määrittelemme kotimaisuuden ja vedämme rajan sille.

Erinomaisena työkaluna toimi loistavaa työtä kotimaisen työn puolesta tekevä Suomalaisen työn Liitto, joka myöntää mm. Avainlippu ja Design from Finland -merkit. Avainlippu, joka myönnetään vain Suomessa valmistetuille tuotteille ja tuoteryhmille. Otimme hieman mallia heidän kriteeristöstään. Voit tutustua tarkemmin kriteereihin: https://suomalainentyo.fi/yrityksille/avainlippu/avainlipun-saannot/

Olimme muutamassa asiassa eri mieltä. Ensinnäkin Suomalaisen Työn Liitolla raja oli 50 % omakustannusarvosta. Meidän mielestämme sen piti olla korkeampi. Toiseksi tässä arvosta otettiin huomioon monta eri liiketoimeen liittyvää kustannusta kuten poistot ja korot, markkinointikustannukset ja muut kustannukset, jotka kaikki kyllä liittyvät tuotteen valmistukseen. Me kuitenkin halusimme keskittyä enemmän itse tuotteen kotimaisuuteen. Siksi teimmekin muutaman muutoksen.

Alla löytyy suoraan meidän jälleenmyyntisopimuksestamme löytyvä ehto kotimaisuudesta. Siinä on määritelty ehto kotimaisuudesta, jonka valmistajan on allekirjoitettava.

”7. Tuotteiden valmistus

Koska Jälleenmyyjän verkkokauppa Made in Finland -Shop myy vain ja ainoastaan Suomessa valmistettuja tuotteita, Toimittaja vakuuttaa, että kaikki liitteessä 1. valmistetut tuotteet on valmistettu Suomessa. Jotta tuote on valmistettu Suomessa, tulee tuotteiden kotimaisuusasteen olla vähintään 70 % omakustannusarvosta.

Tuotteiden kotimaisuusaste määritellään niiden omakustannusarvon perusteella. Omakustannusarvossa otetaan huomioon seuraavat tuotteeseen kohdistetut kustannukset:

työkustannukset

raaka-aineet

tarvikkeet

osa- ja puolivalmisteet

pakkausaineet ja -tarvikkeet

muuttuvat ja kiinteät henkilöstökustannukset

alihankinnat

muut välittömät kustannukset

tuotekehityskustannukset

muut välilliset kustannukset

Toimittaja sitoutuu ilmoittamaan välittömästi, jos tuotteen kotimaisuusaste laskee alle 70 % omakustannusarvosta. ”

Tämä ehto on nyt käyty läpi meidän kymmenien valmistajien kanssa. Sen kanssa olemme joutuneet välillä painiskelemaan, koska osissa tuotteissa esimerkiksi pellava ja puuvilla tuotteissa ulkomailta tuotu materiaali näyttelee suurta osaa tuotteen omakustannusarvosta. Haluamme kuitenkin tarjota Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja kangastuotteitakin meidän asiakkaillemme. Voi olla, että jos laskemme tarkkaan omakustannusarvon niin tuote ei mene yli 70 %, mutta tuote on valmistettu Suomessa parhaasta materiaalista siihen käyttöön.

Mitä mieltä sinä olet? Täyttääkö kriteeristömme sinun kriteerisi kotimaisuudesta? Voiko osa tuotteista olla hieman pienemmällä kotimaisuusasteella, jos näin saat tuotteen käyttöön paremmin soveltuvan valmistusmateriaalin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *