Ruokapöydän koko

Opas oikean kokoisen ruokapöydän valintaan

Ruokapöytä on jokaisen kodin keskipiste, johon kokoonnutaan perheen, ystävien ja sukulaisten kesken. Se voi olla pitkä ja kapea, pyöreä, jatkettava tai vaikka siirrettävä. Tällä tekstillä yritän auttaa sinua valitsemaan sinulle parhaiten sopiva pöydän. Mitat ja tiedot perustuvat kokemuksiini, jotka olen saanut hienopuuseppä-koulusta ja huonekalutehtaasta.

Kenelle ja mihin tarkoitukseen?

On hyvä heti alkuun miettiä, että mihin tarkoitukseen ruokapöytä tulee? Tietenkin syömiseen, mutta kuka ja kuinka monta pöydän äärellä istuu? Onko pieniä lapsia tai senioreita? Tarvitseeko pöydän kestää iskut ja kolhut vai tuoda tilaan avaruutta? Onko muuttoja tulossa vai onko pöytä tässä ja pysyy?

Ruokapöytä on tärkeä hankinta jokaisessa kodissa. Oikealla ja laadukkaalla valinnalla saat vuosikymmeniä kestävän ruokapöydän.

Koko

Tila, johon ruokapöytä tulee, määrittelee paljon pöydän kokoa ja muotoa. Pöydän koossa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon jokaisen istujan tarvitsema pöytätila ja kattauksen tarve. Tilaan on myös hyvä jäädä jokaiselle laidalle vähintään 70 cm, jotta istujat pääsevät helposti paikoilleen. Hyvä nyrkkisääntö suorakaiteisissa pöydissä on noin 60 – 70 cm leveyssuunnassa pöytätilaa jokaista istujaa kohden. Syvyyttä olisi hyvä olla minimissään 40 cm ja jos olet kova kattamaan niin 50 cm voi olla parempi. Pyöreässä pöydässä ø 110 cm sopii parhaiten kahdelle. Jo neljän hengen kattaus ja ruuat aiheuttavat tilaongelmia ø110 cm ruokapöydässä.

Koko suositteluni:

Suorakaide, Mininimikoko, Suositeltu koko

2-hengen pöytä, 100 x 80 cm, 140 x 90 cm

4-hengen pöytä, 120 x 80 cm, 150 x 90 cm

6-hengen pöytä, 180 x 90 cm, 210 x 100 cm

8-hengen pöytä, 240 x 90 cm, 270 x 100 cm

Pyöreä, Mininimikoko, Suositeltu koko

2-hengen pöytä, ø 100 cm, ø 120 cm

4-hengen pöytä, ø 110 cm, ø 130 cm

6-hengen pöytä, ø 150 cm, Suorakaide

8-hengen pöytä, Suorakaide

Huonekalutehdas_Seppänen_Jalo_Ruokapöytä_pyorea

Suositeltuun kokoon mahtuu jo satunnaiset vieraat (2 kpl) ja vähän suurempi kattaus. Kokoon ja istumamukavuuteen/-tilaan vaikuttaa myös vahvasti pöydänjalkojen sijainti. Mieti siis, kuinka monta henkilöä pöydän ääreen pitäisi saada mahtumaan ja haluatko laittaa välillä muutaman extratuolin päätyyn. Varaa vähintään 30 senttimetriä lisää pituutta pöydän kumpaankin päähän, mikäli aiot sijoittaa tuolit myös pöydän päihin.

Pyöreässä ruokapöydässä on yleisesti neljä jalkaa, jotka määrittelevät tuolien määrän käytännössä neljään. Jos pöytään lisää tuoleja joutuu joku istuman jalan kohdalla eikä se oli oikein toimiva ratkaisu. Mikäli kuitenkin haluat pyöreän ruokapöydän ja haluaisit saada siihen tarvittaessa mahtumaan enemmän kuin neljä tuoli, kannattaa harkita pöytää, jossa on neljän jalan sijaan vain yksi suurempi jalka keskellä pöytää.

Mitä mieltä olet? Kerro kommenteissa omat kokemuksesi!

2 thoughts on “Ruokapöydän koko

  1. Iita says:

    Asun yksin, joten arjessa en paljon ruokapöytätilaa tarvitse, sen sijaan tarvitsen työpöytätilaa, koska työskentelen kotoa käsin. Siirsin vanhan suuren ja jatkettavan ruokapöydän työpöydäksi työhuoneeseen ja nautin siitä kun on kerrankin kunnolla työskentelytilaa. Kun talo tulvahtaa täyteen lapsia, lapsenlapsia, miniöitä, vävyjä ja ystäviä, tyhjennän työpöydän ja siirrämme sen yhteisvoimin ruokapöydäksi olohuoneeseen. Hieman ylimääräistä vaivaa, mutta saan toisaalle lattiatilaa ja toisaalle työskentelytilaa arjessani.

  2. Tomas says:

    Moikka Iita,

    kiitos paljon kommentistasi!

    Aivan mahtava kuulla! Jotenkin itsestäkin tuntuu, että työpöydällä ei voi ikinä olla liikaa tilaa. Olet siis joskus hankkinut aivan oikean kokoisen pöydän itsellesi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *